zatímco okolo nás média vzpomínají na revoluční dny listopadu 1989 a nabytí svobody, já si ten čas připomínám úplně obráceně. Poslední komunistickou sobotu, 11. 11. 1989 jsem se totiž vdala ;-)
Po letech jsem vytáhla starý rodinný recept, maminčinou rukou psaný na obálce s pruhem (je čistá - žádný průšvih):
Na naši svatbu maminka napekla z 8 kilo mouky, já včera jen z kila, ale práce na celé dopoledne. Poctivě smáčené v másle s rumem a obalené v moučkovém cukru.
Pokud nechcete recept luštit z fotografie, tak je tady:
Nekynuté svatební koláčky od tety Božky
1 kg polohrubé mouky8 dkg droždí
4 žloutky
1/4 l mléka
8 lžiček cukru
sůl
25 dkg Hery
25 dkg másla
Nejdřív ze všeho si připravte oblíbené náplně, ať je máte při ruce... a pak...
Z vlažného mléka, cukru a droždí zadělat kvásek. Rozpustit tuk a nechat trochu schladnout.
Do mouky přidat sůl a postupně přidat kvásek a vlahý tuk. Těsto se nenechává kynout! Doporučuji rozdělit na polovinu, jednu schovat do lednice a druhou rychle zpracovat - tj. vyválet asi na 1/2 cm, nakrájet čtverečky 4x4 cm, naplnit oblíbenou náplní (tvaroh, ořechy, mák, povidla, rozvařená jablka atd.), růžky pečlivě svázat a hodně zmáčnout.
Naskládat na plech, docela blízko k sobě a ihned péci - asi 10 minut, 180 stupňů + vzduch.
Upečené koláče se smáčí svrchu v rozehřátém másle s rumem a obalují v moučkovém cukru. Tenhle obal jim propůjčí delší životnost - tedy, pokud se na ně nevrhnete hned ;-o
před libereckou radnicí panely připomínají znovunabytou svobodu... |
Opatrujte se, Vaše Eva - už 30 let vdaná
Myslím, že podobný recept mám také zapsaný :o). Datum tvé svatby se krásně pamatuje! Tak velká gratulace, my už letos 40 let...
OdpovědětVymazatÁla
A mne sa v deň revolúcie pýtal syn na svet, druhé dieťa v poradí, ale sťahy ustali a do pôrodnice sme nevyrazili, tak to bolo aj lepšie, ulice boli plné ľudí.
OdpovědětVymazatNarodil sa až 5. decembra! Pozdravujem!
Alena Vyskočilová
Evi, gratuluji ke krásnému výročí, i to datum je s odstupem let celkem významné - poslední komunistická sobota. Kdo by si to tenkrát pomyslel...
OdpovědětVymazatKoláčky vypadají naprosto dokonale!
Měj se moc hezky, Helena
Říkala jsem si, že se tě příležitostně musím zeptat na důvod té obálky... :-))
OdpovědětVymazatKaždopádně k výročí gratuluju, koláčky v tomhle poměru mouka/tuk musí být sice trochu hříšné, ale na chuť určitě skvostné.
Dodatečné velká gratulace Evi. Přeji hodně krásných dalších společných let. Eva
OdpovědětVymazat