A měly úspěch, "odpařily" se během 24 hodin - a tak brzo zadělám na nové, a pro jistotu si recept uložím i zde:
350 g hladké mouky (dala jsem špaldovou)
150 g polohrubé mouky
175 ml vlažného mléka
35 g droždí
95 g cukru
5 g vanilkového cukru
90 g rozpuštěného másla (měla jsem máslovou Heru)
špetka soli
jedno vejce + jedno na potření
na posypku: 80 g polohrubé mouky + 25 g másla + 25 g cukru
náplně: tvarohová, maková, povidla, rozinky a mandle na ozdobu - jak to máte rádi. Objevem měsíce je pro mne hotová maková náplň koupená v Albertu - už v cukrářském sáčku.
půlka mi zbyla a čeká v lednici - jejich čas přijde brzo, brzičko ;-) |
A dál už nic světoborného - do vlažného mléka, které trochu osladím, dám droždí a počkám, až trochu vzejde. Do velké mísy nasypu mouky, cukr, sůl, naliju vlažný tuk, přidám vejce a za pomocí ručního mixéru s háky vmíchávám vzešlý kvásek, dokud se těsto samo neodlepuje od mísy. Trošku posypu moukou a nechám kynout asi hodinu pod utěrkou. Pak rukou prohnětu a udělala jsem z toho těsta 32 malých kousků, po 16 na dva plechy vyložené papírem. Každý kousek těsta jsem přímo na plechu rozmáčla skleničkou a do vzniklé prohlubně dala náplň - jedna parta byla mák+tvaroh a rozinky navrch, druhá byla mák a povidla s mandličkou. Hotové pomašlovat rozšlehaným vejcem a posypat drobenkou. Pekla jsem oba plechy najednou asi 25 minut v kombinaci teplo+vzduch na 180 stupňů.
Tak pokud budete péci, ať Vám taky tak chutnají a jinak hezký listopad. Pokud čekáte, že bude halloweenský příspěvek, tak letos nebude, dekorace jsem v neděli uklidila, jen pavouk ještě čeká na balkoně - takže jediná vzpomínka je tahle sobotní večerní pizza:
Opatrujte se, Vaše Eva, těšící se z toho, že listopad už není jen Měsícem československo-sovětského přátelství ;-)
Tradice je tradice;)
OdpovědětVymazatMy chodíme na svatomartinskou husu do restaurace.
Pizza je úžasná. Ta by se líbila Lolince. Ta má pavouky v oblibě.
I my na husu chodíme, ovšem koláčky, ty bych mohla zkusit.
OdpovědětVymazatPizza je opravdu tématická!
Evi, měj hezké dny, Helena
Já už koláčky vyzkoušela,(hned včera)jsou famózní.
OdpovědětVymazatRecept jsem si zařadila do oblíbených.
db
Ó ty koláčky vypadají kouzelně a pizza by u nás taky měla úspěch. Musím se kouknout, jaké pěkné recepty tady ještě máte :-)
OdpovědětVymazatHezký svatomartinský víkend.
Jitka
Veľmi chutné a mimoriadne atraktívne. Zjavenie!
OdpovědětVymazat