pátek 23. září 2022

Dovolenkové šití

Dobrý den milé bloggerky a milí bloggeři! Jsem tu s další várkou dovolenkových srpnových vzpomínek. 

Už dlouho jsem hledala správnou látku na zavinovací šaty. Ty první jsem si ušila podle Burdy v devadesátkách a projely se mnou mnoho destinací.  Mám je na všech letních fotkách 


Turecko 2002 

Burda z roku 1998


Hong Kong 2004

Luxor 2006

Mešita v Monastiru 1998

S lítostí jsem pozorovala jak blednou a jak je látka slabší a slabší. Dlouho jsem nemohla natrefit na podobný materiál, který by se nesl jako hedvábí, nemačkal se zase až tak moc... až letos na jaře v Brně u výstavního stánku Látky Červený jsem potkala modré puntíky a hned jsem věděla, co z nich bude... 

2022 a kam pojedou příště?


Melouny a tulipány jsem objevila ve výprodejové nabídce Látek Mráz na začátku srpna. A protože v šití na overlocku jsem pořád začátečníkem, řekla jsem si, že potrénuju a ušiju triko s kapsami nejen sobě, ale také mým dvěma setřenicím. 

Alenka a Radka 

Ten samý střih (Holiday od Shape pattern) protažený o 15 cm

Jakmile jsem si začala pohrávat s myšlenkou, že to moře letos může vyjít,  probrala jsem zásoby a z lehoučké bavlny střihla podle Burdy kaftan přes plavky. Největší výzvou byl nákup lemovací stužky, protože v obchodech je všechno, jen nesmíte vědět, co přesně chcete... Ale nakonec vyšívaná borta v divokých barvách a ještě divočejší home-made střapce dopadly docela dobře - co říkáte?




Vystřihovací modely už jste u mne viděly. Když jsem v nabídce m-latky.cz objevila pánské tepláky s motivem kola, bylo jasné, že je pro synátora musím pořídit. Ušito bylo za chvíli, co mne potrápilo byly průchodky na šňůru, protože ty původní malé se mi i přes podžehlený rub vytrhávaly. Po třetím pokusu nezbylo, než tam "bouchnout" velké

A u vystřihovánek ještě zůstaneme. Tyhle tedy doma už nějakou chvíli čekaly na zpracování, trochu mne potrápily, přece jen tašky nešiju, jak na běžícím pásu. Mají chyby, ale mám je!

A ke konci září bylo jasno - jedeme k moři! a tak ještě honem nové šaty, vždyť do odletu bylo ještě 10 dní, to se dají střihnout i dvoje ;-)  

Zelený jemný bavlněný úplet a uzel/neuzel, který mne trochu potrápil

Plátno, vložené klíny a úmyslně cípatá délka

Všechnu tu parádu jsem provětrala a teď po návratu je mi líto, že už letos budou muset zůstat ve skříni. Je čas střihnout na nějaké teplejší modely. Máme-li v kancelářích mít 18 stupňů, tak asi budeme nosit oteplovačky ;-) Nebo, že bych vytáhla jehlice?

Opatrujte se v tom podivném podivném bezčasí

Vaše Eva, s už vybalenými kufry (ale o tom až příště)



4 komentáře:

  1. Evo, kaftan je super a ty puntikate šaty… no nádhera. Dá se ta puntíkatá látka koupit přes e-shop?
    Pěkný víkend. Jitka, A jen tak mimochodem

    OdpovědětVymazat
  2. Teda ten kaftan, ten je dokonalý))))
    Hodil by se mi))) Eva
    http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Lezarts

    Už se nebude říkat, šiju u Podolské, ale u Evy😁
    Opravdu hezké a slušivé modely, jsi šikovná!

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Evi, moc se mi líbí ty zavinovací šaty a jejich cestování... Měj se moc hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat