Přeji Vám krásné velikonoční svátky, užijte si je podle svého...
Na Škaredou středu jsem se letos hodně mračila a rozčilovala, v práci uzavíráme účetní období a to se vždycky najdou ještě nějaké zapeklitosti k řešení, můj muž měl narozeniny a pošta mi někde drží balíček a tak toho bylo nějak moc...
Zatímco na jiných stránkách potkávám fotografie nazdobených domácností a nachystaných dobrot, u nás je ještě všechno ve stádiu příprav a života se štěnětem. Něco málo naženu ještě dnes...
Včera jsem upekla jidášky.
na dvacet kusů potřebujete:
7 dkg másla
1 lžíci medu
8 dkg krupicového cukru
300 ml plnotučného mléka
Máslo, med a cukr rozehřejte v kastrolku, přidejte mléko a promíchejte
Do mísy nasypejte
1/2 kg polohrubé mouky
10 g sušeného droždí
špetku soli
citronovou kůru - měla jsem sušenou, tak asi čajovou lžičku
2 žloutky
přilijte mléko s cukrem a máslem z kastrolku a za pomoci hnětacích háků (nebo máte-li svaly, tak ručně) vymíchejte hladké, nelepivé těsto.
Těsto přikryjte utěrkou a nechejte kynout 30-60 minut.
Těsto rozdělím na 20 kousků a postupně vyválím asi 1 cm silné válečky, které spletu, aby připomínaly ono lano, na kterém se Jidáš oběsil. Nechám ještě chvíli kynout, pomažu celým vejcem.
Pekla jsem na pečícím papíru dva plechy najednou na 180 stupňů s horkým vzduchem necelých 20 minut.
V kuchařkách je psáno, že se horké jidáše potírají směsí másla a medu, ale pak se hrozně lepí a to nám nevyhovuje.... takže u nás med je potom při konzumaci...
Na Zelený čtvrtek má být na stole něco zeleného, co třeba polévka?
Špenátová |
Upcyklace věnce |
Tak krásné svátky jara a zítra, na Velký pátek, nezapomeňte, že se otevírají poklady
Opatrujte se, Vaše Eva, velikonočně naladěná
Chválím jidášky i výzdobu a přeji pohodu a klid do dalších dnů!
OdpovědětVymazatHelena
Děkuji za recept! Určitě ho využiji, schovám na příští Velikonoce. Ty letošní nám vyšly krásně, že? :) Počasí na jedničku!
OdpovědětVymazat