pátek 5. ledna 2018

Bílková roláda

Dobrý večer milé bloggerky a milí bloggeři! Zbyly Vám po vánočním pečení bílky? U nás už nejsou, a není tedy už  ani ta roláda....


 
 
6 bílků
špetka soli
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku mletých ořechů
šlehačka a ztužovač
 
Vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuha - jde to lépe, pokud mají pokojovou teplotu. Pak postupně zašlehejte do sněhu cukr. A pak opatrně vmíchejte mouku a ořechy. Těsto rozprostřete na plech vyložený papírem a pečte na 180 stupňů až začně mírně růžovět.
Roládu nebalím za tepla ale nechám ji po upečení převrácenou na utěrce a papír stáhnu až když celý plát vystydne. Pak pomažu plát vyšlehanou  ztuženou šlehačkou a za pomoci utěrky pod těstem zabalím a shora pocukruju moučkovým cukrem.
Většinou se po ní jen zapráší....
 
Tak krásný první lednový víkend, na Tři krále o krok dále!
Vaše Eva

3 komentáře:

  1. Bílky mám, chtěla jsem udělat pusinky, ale tohle vypadá taky zajímavě. Jenže nemám ořechy...
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  2. Také ji občas dělávám Evo, bílky mi zbyly jenom čtyři, a mám zálusk na Pavlovu, s ovocem, tu bych si dala :o)).
    Pěkné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Rolády miluju, ať už je roláda čokoládová, šlehačková, kokosová, ořechová, ovocná.. Mňám! :-) Ale po několika nezdařilých pokusech, kdy se mi roláda nepodařila stočit, popraskala nebo nešla odlepit od pečícího papíru, se do ní už raději nepouštím a pochutnávám si na ni u zkušené pekařinky, která už ji má "v ruce". :-)
    Pokud už se do rolády pustím, dělám ji bez mouky, pouze z vajíček a kakaa a ta jde stočit vždycky! :-)

    OdpovědětVymazat