pondělí 23. září 2019

Podzim a jablka

Dobrý den milé bloggerky a milí blogeři! Po pravdě řečeno, že je dnes první podzimní den jsem si  všimla, když jsem otevřela diář. A  jak mám léto ráda, tak to letošní asi ráda  zapomenu.  Od 16. srpna  bylo hlavně o  lékařích, nemocnici, kapačkách, nočních košilích a  obavách. Tak už snad bude líp, pacientka už je doma, den ode dne  lepší....  Neskutečně si vážím toho, že mi v práci umožnili režim home office, takže po té, co se tady obstaráme, můžu pracovat alespoň na  dálku.

Protože maminka v nemocnici skoro nejedla, začala jsem doma s klasickou českou kuchyní, s jídly, které mi dělala ona a taky babička. Vařím polívky, Já! která se bez nich normálně většinou obejdu!
A taky peču, klasiku... a vyptávám se na recepty...

Když jsem byla malá, pékával se u nás doma štrůdl z těsta, do kterého patřil sifon. Pamatuju si to  jak teď, tu opletenou drátěnou lahev s černou hlavou a bombičkami. Pak se ale tenhle recept někam založil a začaly se  péci jiné varianty. Takže návrat sifonového štrůdlu:

40 dkg hladké mouky
1 Hera
8 polévkových lžic sifonu (dala jsem perlivou Magnezii)

jablka, skořice, podle chuti rozinky a ořechy
jsou-li jablka hodně šťavnatá, podsypejte je drcenými  dětskými piškoty nebo strouhankou

Mouku, nakrájenou Heru a vodu v míse dobře vypracujte na těsto. Čím rychleji, tím lépe. Pokud máte hodně teplé ruce, bude lepší ho pak na chvíli v potravinové folii dát do  ledničky.
Jablka oloupejte, odjádřincujte a nastrouhejte.

Z uvedeného množství mám buď dva štrůdly na délku plechu, nebo tři na šířku. Těsto vyválím, navrším ke straně jablka, posypu skořicí a přidám rozinky. Zavinu, dobře zmáčknu a potřu rozšlehaným vejcem. Peču na  180 stupňů asi 25  minut.


a ještě jeden recept - jablka mezi dvěma plackami - říkejte mu třeba Jablečné pudinkové řezy:



1/2 kg hladké mouky
1 Hera
10 lžic mléka
8 dkg cukru
1 vejce
1 prášek do pečiva

náplň: 1kg strouhaných jablek
           2 vanilkové pudinky
           10 lžic cukru (dávám 5 a nám stačí)
          jablka, cukr a puding promíchejte

Těsto vypracujte, rozdělte na dvě poloviny. První placku vyválejte podle velikosti plechu, těsto se dost lepí a tak ho podsypávám hladkou moukou - někde jsem četla, že je možné  tu placku také vyválet mezi foliemi či  pečícími papíry, ale nemám vyzkoušeno. Na plech ho dostanete za  pomoci válečku, prostě ho namotám na válu a rozmotám na plechu. Na placku dejte náplň a u krajů si nechejte trochu místa, abyste, až dáte druhou rozválenou placku, mohli ty okraje dobře zamáčknout. Horní placku propíchám vidličkou a peču  asi 40 minut  na 180 stupňů.

Tak ať vám ty naše rodinné poklady chutnají!
a opatrujte se  - Vaše Eva, tentokrát od kuchyňsko-kancelářského stolu




2 komentáře:

  1. Evi, tak přeji rychlou rekonvalescenci. Po takových mňamkách se to určitě podaří.
    ...a hezký(lepší) podzim:-)))Eva

    OdpovědětVymazat
  2. No, léto si tedy neměla hezké, ale snad už máte to nejhorší za sebou!
    Pevně věřím, že bude líp!
    Jablečné dezerty mám moc ráda, ty řezy peče moje mamka.
    Evi, měj klidné dny, Helena

    OdpovědětVymazat