Dobrý den milé bloggerky a milí blogeři! Po pravdě řečeno, že je dnes první podzimní den jsem si všimla, když jsem otevřela diář. A jak mám léto ráda, tak to letošní asi ráda zapomenu. Od 16. srpna bylo hlavně o lékařích, nemocnici, kapačkách, nočních košilích a obavách. Tak už snad bude líp, pacientka už je doma, den ode dne lepší.... Neskutečně si vážím toho, že mi v práci umožnili režim home office, takže po té, co se tady obstaráme, můžu pracovat alespoň na dálku.
Protože maminka v nemocnici skoro nejedla, začala jsem doma s klasickou českou kuchyní, s jídly, které mi dělala ona a taky babička. Vařím polívky, Já! která se bez nich normálně většinou obejdu!
A taky peču, klasiku... a vyptávám se na recepty...
Když jsem byla malá, pékával se u nás doma štrůdl z těsta, do kterého patřil sifon. Pamatuju si to jak teď, tu opletenou drátěnou lahev s černou hlavou a bombičkami. Pak se ale tenhle recept někam založil a začaly se péci jiné varianty. Takže návrat sifonového štrůdlu:
40 dkg hladké mouky
1 Hera
8 polévkových lžic sifonu (dala jsem perlivou Magnezii)
jablka, skořice, podle chuti rozinky a ořechy
jsou-li jablka hodně šťavnatá, podsypejte je drcenými dětskými piškoty nebo strouhankou
Mouku, nakrájenou Heru a vodu v míse dobře vypracujte na těsto. Čím rychleji, tím lépe. Pokud máte hodně teplé ruce, bude lepší ho pak na chvíli v potravinové folii dát do ledničky.
Jablka oloupejte, odjádřincujte a nastrouhejte.
Z uvedeného množství mám buď dva štrůdly na délku plechu, nebo tři na šířku. Těsto vyválím, navrším ke straně jablka, posypu skořicí a přidám rozinky. Zavinu, dobře zmáčknu a potřu rozšlehaným vejcem. Peču na 180 stupňů asi 25 minut.
a ještě jeden recept - jablka mezi dvěma plackami - říkejte mu třeba Jablečné pudinkové řezy:
1/2 kg hladké mouky
1 Hera
10 lžic mléka
8 dkg cukru
1 vejce
1 prášek do pečiva
náplň: 1kg strouhaných jablek
2 vanilkové pudinky
10 lžic cukru (dávám 5 a nám stačí)
jablka, cukr a puding promíchejte
Těsto vypracujte, rozdělte na dvě poloviny. První placku vyválejte podle velikosti plechu, těsto se dost lepí a tak ho podsypávám hladkou moukou - někde jsem četla, že je možné tu placku také vyválet mezi foliemi či pečícími papíry, ale nemám vyzkoušeno. Na plech ho dostanete za pomoci válečku, prostě ho namotám na válu a rozmotám na plechu. Na placku dejte náplň a u krajů si nechejte trochu místa, abyste, až dáte druhou rozválenou placku, mohli ty okraje dobře zamáčknout. Horní placku propíchám vidličkou a peču asi 40 minut na 180 stupňů.
Tak ať vám ty naše rodinné poklady chutnají!
a opatrujte se - Vaše Eva, tentokrát od kuchyňsko-kancelářského stolu
Evi, tak přeji rychlou rekonvalescenci. Po takových mňamkách se to určitě podaří.
OdpovědětVymazat...a hezký(lepší) podzim:-)))Eva
No, léto si tedy neměla hezké, ale snad už máte to nejhorší za sebou!
OdpovědětVymazatPevně věřím, že bude líp!
Jablečné dezerty mám moc ráda, ty řezy peče moje mamka.
Evi, měj klidné dny, Helena