pátek 14. prosince 2018

Podolská

Dobrý den milí bloggeři a milé bloggerky! Obvykle všechny výstavy stíhám tak, tak, na poslední chvíli - ale pozor změna - mám za sebou dvě, které budou otevřeny ještě nejmíň měsíc. Máte-li chuť pojďte dnes se mnou nakouknout do Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, kde jsou nyní k vidění modely legendárního pražského módního domu Hany Podolské.




Sama budova Umprum stojí za vidění



Ve dvou místnostech je na 50 modelů šatů, a většina z nich by se dnes dala normálně nosit!





Život paní Podolské (1880-1972) by mohl být námětem pro hollywoodský film a bylo by to pořádné drama.

Johana Vošahlíková pocházela z rodiny s 12 dětmi a musela jako nejstarší doma velmi brzo vypomáhat, tatínek jí zemřel náhle, když jí bylo sotva deset let, v 44 letech na tuberkulózu. Vyučila se švadlenou a v roce 1907 se vdala za polského zemana Viktora Huga Podolského. Měli spolu 2 syny. Musela být velmi cílevědomá a velmi pracovitá. Po několika stěhování její salon zakotvil v roce 1914 v Lucerně. Pracovně velmi úspěšná, marketingově úžasně zdatná (ve starých českých filmech jako je třeba Kristián má šikovný product placement ;-)) V osobním životě ji stíhala rana za ranou - manžel zemřel nešťastnou náhodou na honu v roce 1928, v roce 1936 jí zemřel syn Miloš. Po válce jí salon sebrali a do toho zavřeli druhého syna, kterému emigrovala žena. A i on později odešel za hranice. Tak zůstala sama, jako zaměstnankyně, ve svém vlastním salonu. Zůstala sama jen s pečovatelkou, které odkázala svůj majetek a zemřela v roce 1972.
 Ta později prodala i náhrobní kámen a popel nechala rozptýlit.





tohle jsou moje favoritky




Součástí výstavy jsou také interaktivní zóny, kde je možné si osahat látky, nakouknout na střihy i na ručně ušité modely. Je možné také shlédnout filmovou smyčku, ve které je rozhovor s paní Podolskou někdy ze šedesátých let.



Je to taková holčičí výstavy, kdy si s úplně neznámými ženami notujete, jak byla ta moda krásná a jak by se to dalo ještě dneska nosit. Moc doporučuju - výstava trvá do 20. ledna. A jako bonus jsou v Umprum velmi příjemní kustodi a kustodky.... ale proč tohle píšu se dozvíte až příště...
tento model není už od Podolské, ale ze salonu Rossenbaum



Opatrujte se, krásné adventní dny, Vaše Eva v zajetí jehel a nití


1 komentář: