Kdybych zkraje června neviděla na facebooku tohle:
„SOUDIT Správně znamená soudit s rozumem a
znalostmi.“ (Bien juger, c´est juger avec raison et connaissance.)
První, kdo uhodne
autora tohoto citátu, vyhrává z našeho menu lososa gravlax a krůtí roládu
pro 1 osobu. Může nám tak říct, co si myslí o těchto jídlech. Proč?
Minulý týden jsme měli
nemilou zkušenost. Zákazník si u nás dal k obědu tato jídla. Všechno
snědl, nestěžoval si, nechal spropitné a pak ohodnotil naši restauraci na Restu
celkovou známkou – jednou hvězdičkou z pěti. Toto hodnocení znamená, že
asi všechno bylo špatně – jídlo, servis a prostředí. Smutné je, že jsme se to
od něj nedozvěděli přímo na místě, mohli jsme to napravit. Jsme si jisti
kvalitou našich surovin i receptů. Chápeme, že ne všem musí všechno chutnat,
ale při svých hodnoceních by měl každý uvažovat na tím, co konkrétně a jednotlivě
hodnotí.
Inu, nebyla bych to já, abych hozenou rukavici nezvedla,
nenacpala citát strýčkovi Googlovi pod nos a nevylovila z něj, že autorem
citátu je Jacques Bénigne Bossuet. Neptejte se mne, kdo je to, ale strejda Google
vám to najde ;-) A protože umím kopírovat a vkládat rychle, večeře byla má!
O francouzské gastronomii toho moc nevím, ve Francii jsem
sice byla, ale poprvé to bylo v době, kdy Češi ještě cestovali s vlastními
zásobami, takže mám pěknou vzpomínku na zahrady ve Versailles s našimi rohlíky
s uherákem, podruhé jsme byli na delší dobu v Alsasku, ale tam je ta
kuchyně směsicí německé a francouzské, jak to v pohraničí bývá. Shlédla
jsem také několik filmů (amerických) o vaření ve Francii – teď mne napadá Julia
a Julia s Meryl Streep a nejvíc mi utkvěl Méďa Béďa, které se dožadoval
filetu mrňiňon s kečupem.
Liberecké Le bistro jsme už párkrát navštívili. Opravdický Francouz, který se rozhodl žít u nás
severu, dopřát nám autentickou chuť za využití našich domácích bio zdrojů.
Čistý vzdušný prostor, nevtíravá francouzská hudba. Miluju cibulačku, chci se
také takovou naučit… Menu pro minulý čtvrtek bylo tedy z poloviny jasné –
já budu mít lososa s chřestem a krůtí roládu s cuketovými špagetami a
rajčatovou omáčkou. Můj muž volil cibulačku a kachnu na medu. Navrch pistáciový
creme brullee a Jahodovo-čokoládový Meveilleux s kokosem.
Jídlo moc dobré, přirozená chuť potravin, nepřehnaná solí a
kořením. Taková „zdravá bašta“. Měla jsem ten ten narozeniny, personál mi
přišel mile popřát. Hezký večer. Tady bych mohla skončit, ale…. Špatná zpráva
je, že tohle bistro v centru Liberce můžete navštívit už jen do 5. srpna. Pak – konec – šmytec –
FIN (to bylo na konci každého Fantomase). Ani stotisícový Liberec nedokáže
tuhle kvalitu uznat a zaplatit. Je mi z toho smutno, vyhrávají levnější
vývařovny gulášů a pizzerie. Já vím, že pro mnoho lidí je svátek jít do picošky
a dát si jednu napůl. Tak snad během července stihneme ještě párkrát polední
menu a nabereme inspiraci do zásoby.
Losos s chřestem jako předkrm. Jemné rybí maso v kombinaci s křupavým zeleným chřestem |
Cibulačka |
Krůtí roláda s rajčatovým přelivem a cuketové špagety. Zajímavá kombinace, roláda byla šťavnatá |
Kachna na medu a pečená zelenina |
a naše dezerty, ten můj je mile přizdobený svíčkou |
Na předkrm jsme měli šneky, ale byli tak výteční, že jsme i fotit zapomněli. Na obrázku je můj králík na perníkovém koření a v kotlíku je manželova volba - jehněčí s rajčaty a fazolí. |
do zahrady jsme jen koukali, takhle fotka je vypůjčená z facebooku restaurace, nám pršelo |
pan majitel a kuchař v jedné osobě, do kuchyně přímo vidíte |
Toliko dnes francouzské dobroty, doufám, že se nebude tady po okolí vykládat, že Claude Durand zavírá v Liberci proto, že jsme ho vyjedli....
Opatrujte se, Vaše Eva
Takové dobroty...mňam:-)))) škoda, že není takový podnik u nás. Eva
OdpovědětVymazat