středa 2. srpna 2017

Cuketový pekáček

Dobrý den milí bloggeři a milé bloggerky! Dneska se s vámi musím podělit o recept. Dělala jsem ho už dvakrát, ale protože sezona cuket ještě nekončí, určitě je budeme mít ještě nejméně jednou. Inspirací mi byl časopis Gurmet, na  jehož titulní straně byl.

 
 
V pekáčku je porce pro 5 dospělých, měli jsme to s bramborem a rajčatovým salátem. Na tuto dávku jsem spotřebovala 2 zelené a dvě žluté cukety o velikosti normální salátové okurky.
Cukety neloupu a je potřeba z nich podélně nařezat tenoučké plátky, napoprvé jsme bojovali s bramborovou škrabkou, napodruhé jsem si koupila od Tescomy kráječ na sýr. Doporučuji!
 
Naloupané cukety nechám chvíli vypotit a zatím připravím náplň:
 
velká hrst šalvěje
jedno vejce
čerstvý sýr (máme ovčí od farmářky), můžete dát i brynzu, Cottage, Lučinu, doplnit tvarohem - celkem asi 400 g
všechno rozmixuju dohromady, osolím, opepřím
 
Osuším cuketové proužky papírovou utěrkou a na každý proužek namažu trochu náplně a zaroluju. Skládám do pekáčku jednu vedle druhé.
 
Pak na pánvi rozehřeju trochu olivového oleje (a trošičku másla), prolisuju dva stroužky česneku a chvíli opékám. Zaliju jednou šlehačkou a pak nadrobím jednu větší výseč nivy a celé míchám, než se sýr rozpustí. Směsí z pánve zaliju cuketové roličky a peču na 180 stupňů asi necelou hodinu.
 
U nás to mělo úspěch, tak Vám přeju dobrou chuť
Vaše Eva

5 komentářů:

  1. Páni, vypadá to lákavě, jen mě trochu odrazuje to motání :-)
    Krásný den přeji, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, to je lákavé i pro oko:-) Muselo to být výborné.
    Měj se hezky. Eva

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá hodně zajímavě (i když tedy trochu pracně). Možná to zkusím v malé porcičce pro sebe (manžel cuketu nemá v oblibě). Cukety mám ještě dvě v lednici, tak je každý recept na jejich zpracování fajn. Jen nevím, jestli nepočkám, až se trochu ochladí - v tomhle počasí se mi nechce zapínat troubu.
    Hezký den a díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to skvostně, cuket mám stále dost, a tak bych ráda vyzkoušela Evo tvůj recept. Jen z poloviční dávky - pro nás dva :o)).
    Přeji ti krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  5. Evičko na titulní straně mě pekáček s cuketou také zaujal.Díky že uvádíš recept - určitě vyzkouším ♥Iva

    OdpovědětVymazat