čtvrtek 24. srpna 2017

Sporáková anabáze

Dobrý den, milí bloggeři a milé  bloggerky!

Zkraje naší dovolené se odporoučel náš  sporák. V troubě přestal fungovat termostat, ohřála se asi na 300 stupňů a konec. Naštěstí jsem z kuchyně neodešla kouřící troubu vypnula zavčasu.
Byl to 25 let starý kombinovaný  sporák,  byl tedy plnoletý a tak šel z domu.

Netěší mne vybírání z  mnoha možností, ale nebylo vyhnutí a vyrazili jsme po elektro obchodech v okolí. Na dotazy mladých prodavačů "A co od  toho spotřebiče očekáváte?" jsme vlastně neměli odpověď. Jistě, bylo by fajn, kdyby to nahoře  vařilo a uvnitř peklo... A pak vás vtáhnou do všech těch  nabídek - bílý/nerez, široky 50/60, polovýsuv/plnovýsuv, automatické čištění trouby, časovače, spínače.. Některé trouby mají přednastavené programy i s recepty. Nabrali jsme si letáky a přebírali až jsme obloukem  zase vybrali českou Moru. Ještě jsme  podnikli okružní jízdu s pekáčem, abychom si byli jistí, že se vejde (věříte, že do některých nových kamen pekáč nedáte?) V obchodě nebyl k mání, že nám ho objednají. Tak jsme zaplatili a čekali na zprávu.

po 25 letech  odešel z  domu
 
Přišla záhy - námi vybraná kombinace, tedy bílý, 50 cm široký, kombinovaný sporák s litinovou mřížkou a polovýsuvem - v žádném skladu nebyl. A nebude, protože výrobce tento typ přestal vyrábět. Ale v novém katalogu byl jeho nástupce a tak jsme týden počkali a nejspíš máme první prodaný kousek v Čechách. Anabázi ještě nebyl ale konec - věříte, že prodejce elektroniky rozváží zboží jen do tří hodin odpoledne? Takže z práce domů dřív. Konečně je doma, čtu záruční podmínky a zjištuji, že ačkoli jsme před půl hodinou odpojili sami plynovou hadici, na nový spotřebič ji musí přidělat autorizovaná osoba. Zkouším v sousedství montéra plynových kotlů a dozvídám se, že to v Jablonci už skoro  nikdo nedělá. Tak ještě pár  telefonů a instalatér s revizorem v zádech přislíbili dopoledne druhého dne. Tak jo - po dvou týdnech mám zase troubu!
 
A protože všechno zlé je pro něco dobré, tak jsme tu situaci vzali jako znamení, že se o dovolené nemáme moc v kuchyni zdržovat a otestovali jsme v okolí restaurace. A vy se můžete těšit na příští příspěvky - mám tu dva objevy a podělím se s vámi...
 
Opatrujte se, Váš sporákový expert - Eva
 
P.S.  Včera jsme zajeli troubu, upekli jsme pizzu a byla výborná. A navíc jen za 18 minut!


5 komentářů:

  1. Kdo by čekal takové problémy - tak ať nový sporák slouží zase nejméně 25let :-)) Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ať se vám dobŕe peče, smaží, vaŕí -:))))

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně si to v tom obchodě dovedu představit :o)). A mrazí mne, protože nás to brzy bude také čekat, sporák postupně odchází.
    Ať ti dobře Evo slouží.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  4. Cítila jsem se před pár lety úplně stejně, my to měli ještě ve vestavěné variantě :D a přesně - nakonec jsme skončili u Mory... už jen proto, že jako jedna z mála značek nabízí bílý, tedy smaltový povrch sporáku... tak ať vám slouží!

    OdpovědětVymazat
  5. tak jen samé dobroty, ať slouží aspoň polovinu doby!

    OdpovědětVymazat