neděle 25. listopadu 2018

Vila

Dobrý den milé bloggerky a milí bloggeři! Slibuju, dneska to bude bez jídla!

Nejvyhlášenější perlu moderní brněnské architektury jsme už navštívili před třemi lety, psala jsem o ní tady. Letos jsem chtěla vidět vilu rodičů Grety Tugendhat Löw-Beer . Už jsme u ní teda byli i tenkrát, a na místě zjistili, že jako napotvoru je v ní svatba a k tomu velmi neochotný personál, tak jsme poseděli v zahradě a zase šli.
Letos byla opět označená na mapě a mne týden před tím napadlo, podívat se na její stránky - a co myslíte? Od úterý byla zavřená kvůli klavírnímu festivalu. Není nám souzeno.... ale zase máme důvod pro další návštěvu Brna.

Nebyla jedna - byla druhá... Vila Stiassni. Jen fotky jsem si dnes pro vás povypůjčovala na internetu, snad mi to vy i jejich autoři prominete. Tak jsem si užívala prohlídku, že jsem zapomněla fotit.



Kousek od brněnského výstaviště, ve čtvrti Pisárky, uprostřed vilové čtvrti je ve veliké zahradě stavba z roku 1927-1929 architekta Ernsta Wiesnera. Rodina Stiassni (Šťasných) v ní ale moc dlouho šťastná nebyla. Po devíti letech museli uprchnout před židovskými pogromy a už se nikdy nevrátili, dokonce ani potomci dlouho nevěděli, co za skvost jejich rodina vlastnila.
Funkcionalistická čistá stavba navenek je uvnitř překvapivě zámecky zařízená. Paní domu totiž byla dědičkou uhlobaronů z Ústí nad Labem a dům zařídila, přes návrhy architekta, jako na zámku. A tak jsou tam vzácná dřeva na dveřích i kazetových stropech, brokátem čalouněný nábytek atd.
Expozice byla doplněná dočasnou výstavou módy z let 1958-78.
vstupní hala s monumentálním schodištěm

ložnice původního majitele domu pana Alfréda pohledem z ložnice paní domu

pánská šatna
koupelna pána domu, zpětně zrekonstruovaná do původní podoby

Po válce měla vila štěstí, protože začala sloužit jako vládní vila. Seznam vážených, i dnes méně vážených, hostů a delegací je dlouhý. Ale tím, že měla tohle využití, se zachovala dispozičně a i většinou materiálů. Jen koupelny byly předělány do kubánského mramoru v sedmdesátých letech minulého století. V roce 2014 prošla poslední rekonstrukcí a nyní slouží jako památkový objekt.
Ve služebním křídle, které je podle původního architektova návrhu je nádherné schodiště




 
 
Vila si "zahrála" i ve filmu o Lídě Baarové a naposledy se v ní točil nedávno film podle knihy Simona Mawera Skleněný pokoj, která je sice o vile Tugendhat, ale asi posloužily i interiéry odsud, těším se na něj.
Mějte se hezky, Vaše Eva, okouzlená prvorepublikovou noblesou

3 komentáře:

  1. Bude otevřeno až potřetí ;)
    Tolik krásných vil je u nás.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý tip na výlet (až si budu chtít vyrazit někam sama, muže interiéry a měsla většinou moc neba).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Vilu Tugendhat jsme navštívili letos. To je skvost! A další vily snad jindy, až zase budeme mít cestu do Brna. Díky za tipy :)
    Petra

    OdpovědětVymazat