čtvrtek 15. února 2024

Místo koblih koláče

Dobrý den, milé bloggerky a milí bloggeři! Jdu tak trošku s křížkem po funusu nebo po popelci, protože už včera začal půst, ale tyhle koláče si sem prostě musím odložit. Jsou z posledního Apetitu  a pekla jsem je minulou sobotu - protože jsme doma sami, tak můžu potvrdit, že ještě v úterý byly dobré... jinak nám obvykle nic tak dlouho nevydrží ;-) Takže půst-nepůst, zítra je budu péci ještě jednou.

Tyhle koláčky jsou jiné tím, že mají plněný okraj, takže jsou šťavnaté už při prvním zakousnutí.




Koláče s plněným okrajem

Náplně:

maková

300 g mletý mák

400 ml mléka

100 ml rumu

1 lžička skořice mleté

1 lžička citronové kůry

90 g cukru krupice

200 g švestkových povidel

všechno svařit dohromady a nechat chladnout - to zabere nejvíc času, takže doporučuju začít makovou nádivkou. Po vychladnutí si nádivku dejte do zdobícího sáčku, měla jsem ji bez špičky, není třeba.

tvarohová - může počkat až zaděláte těsto

800 g měkkého tvarohu

80 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

1 celé vejce


drobenka:

150 g polohrubé mouky

60 g cukru krupice

100 g másla


na kynuté těsto:

250 ml mléka

70 g cukru krupice

25 g droždí

350 g hladké mouky

150 g polohrubé mouky

1 vanilkový cukr

2 žloutky

2 polévkové lžíce másla

3 polévkové lžíce oleje (měla jsem řepkový)

špetka soli


na dokončení jedno vyšlehané vejce na potření a švestková povidla

Kynuté těsto se vypracuje úplně obyčejně - nejdřív droždí, vlažné mléko a cukr nechat vzejít, a pak postupně zpracovat všechno dohromady na těsto, které se krásně odvaluje od mísy. Nechala jsem ho kynout asi hodinu. Z těsta jsem si nakrájela 20 kousků. Kousek těsta jsem dotenka rozválela na placičku asi 15x 15 cm. Makovou náplní jsem si nastříkala kolečko o průměru asi 11-12 cm, přes tohle kolečko jsem přetáhla kraje rozváleného těsta a tím jsem mák zabalila. Pak jsem  tento polotovar přenesla na plech s pečícím papírem. Doprostřed koláče jsem dala lžící tvarohovou náplně a na střed lžičku povidel. Kraje koláče jsem pomazala vejcem a vrchem nasypala drobenku.... a pak ještě 19x to samé. Byly toho dva plechy,  trouba na 170 stupňů s horkovzduchem asi 20-25 minut.

A jak jste slavili masopust u Vás - my jsme nezapomněli ani na Tučný čtvrtek ani na palačinkové úterý;-)

Vaše Eva



3 komentáře:

  1. Lezarts
    Při pohledu se mi sbíhají sliny! To je pokušení :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, vypadají opravdu skvěle. Vyzkouším, až nás bude doma víc - s takovou porcí bych musela obejít ulici :o)
    Děkuji a přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerajú veľmi zaujímavo a chutne. Určite by som jeden vyskúšal.

    OdpovědětVymazat