Dobrý den, milé bloggerky a milí bloggeři! Jdu tak trošku s křížkem po funusu nebo po popelci, protože už včera začal půst, ale tyhle koláče si sem prostě musím odložit. Jsou z posledního Apetitu a pekla jsem je minulou sobotu - protože jsme doma sami, tak můžu potvrdit, že ještě v úterý byly dobré... jinak nám obvykle nic tak dlouho nevydrží ;-) Takže půst-nepůst, zítra je budu péci ještě jednou.
Tyhle koláčky jsou jiné tím, že mají plněný okraj, takže jsou šťavnaté už při prvním zakousnutí.
Koláče s plněným okrajem
Náplně:
maková -
300 g mletý mák
400 ml mléka
100 ml rumu
1 lžička skořice mleté
1 lžička citronové kůry
90 g cukru krupice200 g švestkových povidel
všechno svařit dohromady a nechat chladnout - to zabere nejvíc času, takže doporučuju začít makovou nádivkou. Po vychladnutí si nádivku dejte do zdobícího sáčku, měla jsem ji bez špičky, není třeba.
tvarohová - může počkat až zaděláte těsto
800 g měkkého tvarohu
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 celé vejce
drobenka:
150 g polohrubé mouky
60 g cukru krupice
100 g másla
na kynuté těsto:
250 ml mléka
70 g cukru krupice
25 g droždí
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
2 žloutky
2 polévkové lžíce másla
3 polévkové lžíce oleje (měla jsem řepkový)
špetka soli
na dokončení jedno vyšlehané vejce na potření a švestková povidla
Kynuté těsto se vypracuje úplně obyčejně - nejdřív droždí, vlažné mléko a cukr nechat vzejít, a pak postupně zpracovat všechno dohromady na těsto, které se krásně odvaluje od mísy. Nechala jsem ho kynout asi hodinu. Z těsta jsem si nakrájela 20 kousků. Kousek těsta jsem dotenka rozválela na placičku asi 15x 15 cm. Makovou náplní jsem si nastříkala kolečko o průměru asi 11-12 cm, přes tohle kolečko jsem přetáhla kraje rozváleného těsta a tím jsem mák zabalila. Pak jsem tento polotovar přenesla na plech s pečícím papírem. Doprostřed koláče jsem dala lžící tvarohovou náplně a na střed lžičku povidel. Kraje koláče jsem pomazala vejcem a vrchem nasypala drobenku.... a pak ještě 19x to samé. Byly toho dva plechy, trouba na 170 stupňů s horkovzduchem asi 20-25 minut.
A jak jste slavili masopust u Vás - my jsme nezapomněli ani na Tučný čtvrtek ani na palačinkové úterý;-)
Vaše Eva
Lezarts
OdpovědětVymazatPři pohledu se mi sbíhají sliny! To je pokušení :-)))
Evi, vypadají opravdu skvěle. Vyzkouším, až nás bude doma víc - s takovou porcí bych musela obejít ulici :o)
OdpovědětVymazatDěkuji a přeji hezké dny, Helena
Vyzerajú veľmi zaujímavo a chutne. Určite by som jeden vyskúšal.
OdpovědětVymazat