středa 14. června 2017

Francouzská bistra

Možná by tenhle příspěvek ani nevzniknul a vy byste přišli o dva tipy na restaurace. Kdyby….

Kdybych zkraje června neviděla na facebooku tohle:

 SOUTĚŽ O OBĚD ČI VEČEŘI V LE BISTRO ZDARMA:

SOUDIT Správně znamená soudit s rozumem a znalostmi.“ (Bien juger, c´est juger avec raison et connaissance.)

První, kdo uhodne autora tohoto citátu, vyhrává z našeho menu lososa gravlax a krůtí roládu pro 1 osobu. Může nám tak říct, co si myslí o těchto jídlech. Proč?

Minulý týden jsme měli nemilou zkušenost. Zákazník si u nás dal k obědu tato jídla. Všechno snědl, nestěžoval si, nechal spropitné a pak ohodnotil naši restauraci na Restu celkovou známkou – jednou hvězdičkou z pěti. Toto hodnocení znamená, že asi všechno bylo špatně – jídlo, servis a prostředí. Smutné je, že jsme se to od něj nedozvěděli přímo na místě, mohli jsme to napravit. Jsme si jisti kvalitou našich surovin i receptů. Chápeme, že ne všem musí všechno chutnat, ale při svých hodnoceních by měl každý uvažovat na tím, co konkrétně a jednotlivě hodnotí.

Inu, nebyla bych to já, abych hozenou rukavici nezvedla, nenacpala citát strýčkovi Googlovi pod nos a nevylovila z něj, že autorem citátu je Jacques Bénigne Bossuet. Neptejte se mne, kdo je to, ale strejda Google vám to najde ;-) A protože umím kopírovat a vkládat rychle, večeře byla má!
 
O francouzské gastronomii toho moc nevím, ve Francii jsem sice byla, ale poprvé to bylo v době, kdy Češi ještě cestovali s vlastními zásobami, takže mám pěknou vzpomínku na zahrady ve Versailles s našimi rohlíky s uherákem, podruhé jsme byli na delší dobu v Alsasku, ale tam je ta kuchyně směsicí německé a francouzské, jak to v pohraničí bývá. Shlédla jsem také několik filmů (amerických) o vaření ve Francii – teď mne napadá Julia a Julia s Meryl Streep a nejvíc mi utkvěl Méďa Béďa, které se dožadoval filetu mrňiňon s kečupem.

Liberecké Le bistro jsme už párkrát navštívili. Opravdický Francouz, který se rozhodl žít u nás severu, dopřát nám autentickou chuť za využití našich domácích bio zdrojů. Čistý vzdušný prostor, nevtíravá francouzská hudba. Miluju cibulačku, chci se také takovou naučit… Menu pro minulý čtvrtek bylo tedy z poloviny jasné – já budu mít lososa s chřestem a krůtí roládu s cuketovými špagetami a rajčatovou omáčkou. Můj muž volil cibulačku a kachnu na medu. Navrch pistáciový creme brullee a Jahodovo-čokoládový Meveilleux s kokosem. 

Jídlo moc dobré, přirozená chuť potravin, nepřehnaná solí a kořením. Taková „zdravá bašta“. Měla jsem ten ten narozeniny, personál mi přišel mile popřát. Hezký večer. Tady bych mohla skončit, ale…. Špatná zpráva je, že tohle bistro v centru Liberce můžete navštívit už jen do 5. srpna. Pak – konec – šmytec – FIN (to bylo na konci každého Fantomase). Ani stotisícový Liberec nedokáže tuhle kvalitu uznat a zaplatit. Je mi z toho smutno, vyhrávají levnější vývařovny gulášů a pizzerie. Já vím, že pro mnoho lidí je svátek jít do picošky a dát si jednu napůl. Tak snad během července stihneme ještě párkrát polední menu a nabereme inspiraci do zásoby.
Losos s chřestem jako předkrm. Jemné rybí maso v kombinaci s křupavým zeleným chřestem


Cibulačka


Krůtí roláda s rajčatovým přelivem a cuketové špagety. Zajímavá kombinace, roláda byla šťavnatá


Kachna na medu a pečená zelenina

a naše dezerty, ten můj je mile přizdobený svíčkou
 
 Znám ještě jedno francouzské bistro. http://bistrotdepapa.cz/ nedaleko Jihlavy. Na konci světa, kde bych něco takového nečekala. Domek na konci světa, červená vrata a za nimi domácké prostředí statku a za okny rybník s lehátky na kraji.  Rezervace nutná, jinak se nevejdete. A zase dobroty, a zase cibulačka…. Nezbývá, než si přát, aby se česko-francouzskému páru dařilo víc, než jejich krajanovi v Liberci.

Na předkrm jsme měli šneky, ale byli tak výteční, že jsme i fotit zapomněli. Na obrázku je můj králík na perníkovém koření a v kotlíku je manželova volba - jehněčí s rajčaty a fazolí.
do zahrady jsme jen koukali, takhle fotka je vypůjčená z  facebooku restaurace, nám pršelo

pan majitel a kuchař v jedné osobě, do kuchyně přímo vidíte
 
Toliko dnes francouzské dobroty, doufám, že se nebude tady po okolí vykládat, že Claude Durand zavírá v Liberci proto, že jsme ho vyjedli....
Opatrujte se, Vaše Eva

1 komentář:

  1. Takové dobroty...mňam:-)))) škoda, že není takový podnik u nás. Eva

    OdpovědětVymazat