neděle 15. května 2016

Tour de Brno 2016

Hezké nedělní odpoledne, milí bloggeři a milé bloggerky! Venku je  dnes mokro a jen 5 stupňů, počítač mi dokonce našeptává, že pocitově je to jako mínus jedna... a tak jsem se konečně dala do přetahování fotek z našeho výletu z minulého týdne. Už loni na jaře jsme strávili tři dny v Brně a shledali jsme ho milým městem k životu. A tak jsme se letos rozhodli, že pojedeme znovu. Důvodů bylo mnoho... A protože z Jablonce do Brna je cesta dlouhá, hledala jsem ještě důvody k zastávkám. A tak jsme během čtyř dnů navštívili tři  města:
Vyjížděli jsme ve středu dopoledne a naší první zastávkou byla Litomyšl. A v ní právě otevřená výstavy k výročí Olbrama Zoubka v krásném domě U Rytířů na hlavním náměstí.  Bohužel  bylo zima a mokro, takže na zámecké zahrady nedošlo (ale máme důvod pro příště).



Jen, co jsme dorazili do  Brna, mraky se rozfoukaly a vykouklo sluníčko. A tak jsem si užívali  brněnských ulic a památek. Krmili jsme duši i  tělo, ale o  tom budou další příspěvky. Tak jako ochutnávku jen pár obrázků:
Nová jezdecká socha markraběte  Jošta  na Moravském náměstí byla na seznamu cílů. Myslím, že nikdo nevnímá ani jezdce ani kopí, ale všichni nakukují mezi předníma nohama směrem nahoru - fakt to  tam je!

 Náměstí Svobody, na kterém je můj mooooc oblíbený obchod s botami - tedy tentokrát jen jedny ;.)
Vila Löw-Beer  patřila rodičům Grety, pozdější majitelky vily Tugendhat, kterou jsme navštívili loni. Je té krásné funkcionalistické vile nadohled, vlastně dole na konci zahrady. Moc jsem se tam těšila, ale zároveň byla mým největším brněnským zklamáním. Nechali jsme si ji na páteční  dopoledne a když  jsme dorazili na místo, byla tam svatba. Bohužel ani na webu ani na facebooku nebyla dopředu informace, personál pokladny byl neochotný, kdyby jen trochu chtěly, mohly nás za vstupné 150 Kč pustit alespoň do druhého patra a ve finále se před námi  zamknuly a přestože už svatebčané byli pryč, dámy si prostě  udělaly obědovou pauzu. Ale alepoň k něčemu byla naše návštěva dobrá, jak jsem tak rozladěná seděla v zahradě a  koukala na dům, do  kterého se nedalo dostat, dala jsem zprávu na svůj facebook a ejhle, do půl  hodiny byla i na jejich stránkách informace o uzavření a dokonce dnes už tam je i plán dopředu.
Páteční navečer a sobotu jsme strávili v manželově rodné Jihlavě, i tam jsme měli v plánu navštívit centrum. Město má středověké historické centrum, my jsme ale zamířili na vlastní oka shlédnout poslední dotační nesmysl přímo na Masarykovo náměstí - jihlavská pařeniště. Nějaká moudrá  hlava vymyslela průhledy do podzemí, to bych snad pochopila, kdyby byly vidět nějaké staré klenby či cihly, ale v  Jihlavě mají na náměstí za 6.3 milionu nerezová okýnka s výhledem na ocelový žebřík,  fakt!

 
Dnes se s Vámi loučím pohledem na nejošklivější budovu na jihlavském náměstí, ale napříště už pro vás mám brněnské zážitky pro duši... i pro tělo.
Opatrujte se, Vaše Brnem nadšená Eva

3 komentáře:

  1. Evi, díky za reportáž! Pěkné!!!! Jsem asi nejbohatší země na světě, když můžeme dávat peníze na tohle...
    A ani nejmodernější technologie nepomohou, když za pokladnou sedí ... jak je jen nazvat...
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Když vidím tvoji krásnou fotoreportáž ...............jééé jak já bych hned cestovala :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ty máš před sebou daleko důležitější akcí než cestování ;-) a jsem si jistá , že taky vyrazíte do světa

      Vymazat