neděle 25. října 2015

Povidla

Zdravím vás při neděli, milí bloggeři a milé bloggerky! Jak se máte po změně času? My tu  hodinu navíc překvapivě prospali, takže už "jedeme" v novém, posunutém čase, jako by se nechumelilo... Teda, díkybohu, ono ještě nechumelí a i  předpověď je až do konce  měsíce příjemná.
Co je u nás  nového? Inu, skoro nic.... Chodíme do práce a z práce a po odpolednách zazimováváme zahradu. Posbírali jsme a oklepali švestky, letos žádná pálenice, na to jich zase tolik nebylo. A tak jsem se pustila do zavařování. Vyzkoušela jsem recept z internetu na povidla pečená v troubě bez míchání a na švestkovou nutelu. Povidla jsou trochu řidší, než ty, co kupuju v obchodě, ale ta chuť!

Recept:
3 kg vypeckovaných švestek
4 lžíce octa
800 g cukru
1 lžička mleté skořice
5 polévkových lžic rumu

 
Vypeckované švestky vložíme do vyššího pekáče. Přidáme ocet a pečeme na 220 stupňů.
Po 25 minutách nasypeme 300 g cukru.
Pečeme dalších 20 minut a znovu posypeme navrch 300 g cukru.
Pečeme ještě 15 minut a pak dosypeme zbytek cukru.
Bez zamíchání (!) pečeme dalších 15  minut. Pak vyndáme z trouby, přidáme skořici, hřebíček a rum a  mícháme a mixujeme tyčovým mixérem. Vrátila jsem hrnec do trouby a ještě chvíli pekla, možná jsem to tam měla nechat ještě delší čas, aby zhoustla ještě víc. Horká povidla naplníme do sklenic, nahoru jsem přidala lžičku rumu.  Sklenice uzavřít a  otočit dnem vzhůru, než vychladnou.
 
A protože švestky ještě zbyly, zkusila jsem další recept na Švestky s kakaem
1 kg vypeckovaných švestek
400 g cukru
100 g kakaa
čokoládový puding - 1 sáček
 
Nejprve podusit švestky v hrnci, není třeba podléat, pustí šťávu. Zhruba za půl hodiny byly měkké, pak přidat cukru, až se rozpustí, hmotu rozmixovat a přidat zbylé ingredience. Trochu ještě povařit, asi za dvě minuty je hotovo a  může se  plnit do  sklenic. Krásně voní  po  čokoládě.
skleniček máme víc, vlevo jsou ta čokoládová a v těch patentních  sklenicích je klasika
 
 
Tak dneska po obědě ještě upeču ze zbytku švestek "crumble" a bude úroda zlikvidovaná. Zbývá přikrýt záhony větvičkami a zakrýt růže proti padání sněhu ze střechy. A zahrada může spát.... Bude se mi po pobytu  na ní stýskat... Tady u nás bývá zima dlouhá...
 
Tak hezkou nedělí, Vaše švestkami naslazená Eva

2 komentáře:

  1. Nemám švestky , nebudou povidla :-)))
    Dneska mám relax. Hezký zbytek neděle. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys byla blíž, podělila bych se ;-)
      Hezký večer, Eva

      Vymazat