středa 11. listopadu 2020

Třeba do Francie

 Dobrý den milé bloggerky a milí bloggeři! 

Asi za to může Netflix, ale naladila jsem se na francouzskou notu. Tedy, abyste tomu rozuměli, francouzsky neumím, viděla jsem krátce Paříž i Versailles, katedrálu  v Remeši a projela Štrasburkem a kouskem Alsaska. Když se jede Tour de France, tak jsem poctivý divák. Ale jinak jsem spíš anglofil.

Minulý týden jsem na Netflixu objevila nový seriál - Emily in Paris. Je to příběh mladé, ambiciózní holky z Chicaga, která se náhodou dostane pracovně do Paříže. Nečekejte žádné hluboké myšlenky, ale chcete-li se podívat na pěkné obrázky města na Seinou, trošku se zasmát střetu kultur, doporučuju. První řada má deset dílů, ale jsou krátké, tak na půl hodiny. A slibují i druhou řadu...


Hlavní hrdinka - užijete si i interiéry i trochu módy

A asi jsem se nechala ovlivnit i v kuchyni, takže o víkendu bylo francouzské menu:

Cibulačka

Asi pět velkých cibulí nakrájejte na kolečka a dlouho, velmi dlouho míchejte na trošce tuku(dávám trošku olivového oleje a trošku másla), až začne cibule karamelizovat (můžete jí pomoci trošičkou cukru) zalijte ji vývarem (měla jsem hovězí) a zvolna vařte, přidejte bobkový list, tymián a nové koření, dosolte podle chuti. Můžete přidat deci bílého vína. Nahoru patří toast se zapečeným sýrem, ale občas to šidíme a sýr přidáme nastrouhaný.

Králík na perníkovém koření

Kořenovou zeleninu nakrájím na malé kousky a opeču na  oleji. Králíka rozporcuju, osolím a opeču v kastrolu se zeleninou. V hmoždíři rozdrtím 2 hvězdičky badyánu, raději to vezmu pak přes sítko, přidám půl lžičky mletého hřebíčku a zázvoru, posypu tím králíka v hrnci. Zaliji trochou bílého vína a vodou a nechám pod pokličkou v troubě 45 minut. Pak odkryju a nechám trochu opéci. Můžete přidat lžíci švestkových povídel. Tentokrát jsme měli bramborové knedlíky, ale je to dobré i s bramborem, nebo bramborovými plackami. A úplně nejlepší je to druhý den, když se to všechno koření spojí.

Hruškový obrácený koláč - recept je tady a nenechte se zaskočit, že je švestkový.


Děkuji, že jste se tu zastavili, opatrujte se - Vaše Eva in Paris


4 komentáře:

  1. Něco francouzského bych si taky dala))) a o E. jsem slyšela jen samou chválu)) Měj se hezky Evi a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, děkuji za typ.
    Cibulačku vařím celkem pravidelně, králíček byl o víkendu :o)
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Emily in Paris je seriál, na ktorý mám už dlhšie zálusk. Každý mi ho odporúča, tak už len si urobiť čas :)
    Nicol z World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  4. Zkusím seriál najít, nyní je více času shlédnout zajímavé seriály či filmy :-).
    Evo měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat