neděle 28. srpna 2016

Švestkový obrácený

koláč na tento víkend. Hezký dobrý nedělní večer, milí bloggeři a milé  bloggerky! Dostali  jsme pár blumek a švestek a měli jsme chuť na něco  pečeného. Obyčejný kynutý  švestkový s drobenkou jsem pekla letos  už dvakrát a tak jsem hledala něco jiného. A našla jsem variaci na francouzský tarte tartin, tedy obrácený koláč, na "pěkně vypečeném blogu".
Recept sem pro jistotu přepíšu, abych ho příště nemusela hledat, protože příště bude už brzo....
 
Karamel:
voda 80 ml
třtinový cukr 180 g
Těsto:
hladká mouka 160g
máslo, pokojové teploty 120 g + kus na vymazání
cukr krupice 150 g
zakysaná smetana 2 vrchovaté lžíce
vejce, pokojové teploty 2 ks
vanilkové aroma 1/2 lžičky
citronová kůra z 1/2 citronu + pár kapek šťávy
prášek do pečiva 1/2 lžičky
špetka soli
švestky, rozpůlené 350 g
máta na ozdobu

Do menšího hrnce dejte cukr společně s vodou a nechte na středním plameni rozpustit. Pozor! Nemíchat! Psali, že to trvá několik minut, ale svářela jsem to  na karamel docela dlouho....
Mezitím vymažte formu (20 cm průměr s odnímatelným dnem, já použila silikonovou bez odnímatelného dna) máslem, poklaďte do ní švestky řeznou stranou dolů a zalijte připraveným karamelem.
 
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 stupňů. Pekla jsem v elektrické troubě na 180. Máslo vyšlehejte společně s cukrem do nadýchané pěny a do ní zašlehejte vejce - jedno po druhém.
Přidejte smetanu, aroma, kůru a šťávu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a solí. Postupně ručně zapracujte do máslové směsi.

Těsto rovnoměrně rozprostřete na švestky a pečte 40 minut. Po upečení nechte ve formě trochu vystydnout, poté položte na talíř a i s formou překlopte. Uvolněte odnímatelnou část a odstraňte spodní část formy. Ještě teplý, vyklopený, jsem pokladla lístečky máty. A tady je, voila:

Krásné teplé počasí a víkend na zahradě jsme si báječně užili, a to jsme ten víkend ještě měli nastavený dovolenkovým pátkem....

 
Tak hezký start do pracovního týdne a opatrujte se, Vaše víkendem nadšená  Eva

4 komentáře:

  1. Už se mi tu sbíhají sliny, ale mám úplně jiné předsevzetí :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam.. Tak ten vypadá krásně :) Určitě ho někdy zkusím!

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  3. Evi, vypadá moc dobře. Já včera pekla taky obrácený. ale jablečný, trochu jiný recept.
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Tak vážená, moc děkuji, drahoušku. Zítra mi mají domů přijít řemeslníci pokládat vinylové podlahy, a protože je to dost narychlo a vyšli mi vstříc, tak jsem přemýšlela nad nějakým pohoštěním. A jako jsem byla už fakt docela zoufalá. Ale tohle je podle mě naprosto top volba, protože to podle mě musí chutnat naprosto každému.

    OdpovědětVymazat